Godis från Mellersta Östern – En exotisk smakupplevelse

Godis från Mellersta Östern - En exotisk smakupplevelse illustration

Godis är en universell glädjekälla som binder samman människor från olika delar av världen. Men har du någonsin provat godis från Mellersta Östern? Denna region erbjuder en myriad av söta delikatesser som inte bara frestar smaklökarna utan även bjuder på en kulturell upplevelse. Låt oss dyka djupt in i den färgstarka och smakrika världen av mellerösterns godis.

Historien bakom mellerösterns godis

Mellersta Östern har en rik och fascinerande historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Detta gäller även deras kulinariska traditioner. Godiskonst i denna region är ofta djupt rotad i gamla recept och tekniker som har förts vidare genom generationer. Många av dessa godisbitar har inte bara ett unikt utseende utan även en historia som går tillbaka till antikens Persien, Egypten eller det Osmanska riket.

Traditionellt sett har honung, sesamfrön, nötter och frukt varit vanliga ingredienser i mellerösterns godis. Deras användning av naturliga sötningsmedel och aromer gör dessa delikatesser både läckra och till stor del hälsosamma. Naturliga kryddor som kanel, kardemumma och saffran används också flitigt och bidrar till den distinkta smaken som kännetecknar regionens godis.

Populära godissorter

Det finns många olika typer av godis som är populära i Mellersta Östern, men några av de mest ikoniska inkluderar lokum, baklava och halva. Var och en av dessa har sina egna unika smaker och texturer som gör dem oförglömliga.

Lokum: Ofta kallad ”turkiskt godis” eller ”Turkish delight”, är lokum en av de mest älskade sötsakerna i regionen. Den är känd för sin geléaktiga konsistens och kan smaksättas med allt från rosenvatten till pistagenötter och apelsinblomma. Lokum är ofta täckt med ett tunt lager av florsocker för att förhindra att bitarna klibbar ihop. Traditionellt serveras den som en del av gästfrihetsgesten och har blivit ett måste för varje besökare.

Baklava: Denna söta delikatess är känd för sin lager-på-lager struktur av filodeg, som är fylld med hackade nötter och alltihop dränkt i söt sirap eller honung. Baklava är kanske en av de mest populära sötsakerna i hela världen och är särskilt populär under högtiderna. Varje region har sin egen variant av baklava, med olika typer av nötter och smaksättningar som kanel eller kardemumma.

Halva: Halva är en annan favorit, gjord på sesampasta (tahini) som blandas med socker och olika smaksättningar. Resultatet är en smulig och lite kornig textur som smälter i munnen. Halva kan också innehålla nötter eller choklad för extra smakvariation. Det är en välkänd energi- och näringskälla, och det är inte ovanligt att den äts som en del av frukosten eller som ett mellanmål.

Recept på hemmagjord baklava

Att göra baklava hemma kan verka som en utmaning, men med rätt ingredienser och lite tålamod kan du skapa denna delikatess i ditt eget kök. Här är ett enkelt recept att följa:

 • 1 paket filodeg
 • 200 g smör, smält
 • 400 g blandade nötter (valnötter, pistagenötter, mandlar), hackade
 • 2 tsk kanel
 • 200 g socker
 • 200 ml vatten
 • 100 ml honung
 • 1 tsk vaniljextrakt
 • Saften från 1 citron

Instruktioner:

 • Förvärm ugnen till 175°C.
 • Blanda de hackade nötterna med kanel och ställ åt sidan.
 • Pensla en ugnsform med smält smör. Lägg ett ark filodeg i formen och pensla med smör. Upprepa tills du har 8 lager filodeg.
 • Strö ett tunt lager av nötblandningen över degen.
 • Lägg ytterligare 4 lager av filodeg, en i taget, och pensla varje med smör. Fortsätt lagrens med nötter och deg tills alla nötter är använda.
 • Avsluta med minst 8 lager av filodeg.
 • Använd en vass kniv för att skära baklava i fyrkantiga eller diamantformade bitar.
 • Grädda i ugnen i cirka 45 minuter eller tills dess att baklavan är gyllenbrun och krispig.
 • Under tiden, blanda socker, vatten, honung, vaniljextrakt och citronsaft i en kastrull och låt sjuda i 10 minuter tills sockerlösningen är tjock och sirapig.
 • Häll den heta sirapen över den nygräddade baklavan och låt svalna helt innan servering.

Hur mellerösterns godis speglar kulturen

Mellersta Östern är en region som är rik på kultur och traditioner, och detta återspeglas väl i dess godis. Varje bit av dessa sötsaker berättar en historia om generositet, festligheter och gemenskap. Att dela godis är ett sätt att visa gästvänlighet och uppskattning, och det är inte ovanligt att godis ges som gåvor under högtider och speciella tillfällen.

Godis i Mellersta Östern är också ofta kopplad till religiösa och kulturella händelser. Under Ramadan, till exempel, är det vanligt att bryta fastan med en bit sött, och baklava är en av de mest populära valen för detta. Under bröllop och andra stora ceremonier, kan hela bord fyllas med olika sorters godis för att fira de lyckliga stunderna.

Sammantaget är mellerösterns godis mer än bara söta delikatesser – de är en integrerad del av kulturella ritualer och gemenskap. Genom att förstå och uppskatta dessa sötsaker, kan vi få en bättre förståelse för regionens rika traditioner och dess folk.

Att dyka in i världen av mellerösterns godis är en resa för smaksinnet som erbjuder både smakupptäckter och kulturell inblick. Så nästa gång du hittar lokum, baklava eller halva på en marknad eller ett kafé, tveka inte att prova. Du kommer inte bara att njuta av en utsökt godbit, utan även av en bit kultur och historia.

Common questions

Vad är det mest populära godiset från Mellersta Östern?

Några av de mest populära godissorterna från Mellersta Östern inkluderar lokum (turkish delight), baklava och halva. Dessa sötsaker är kända för sina unika smaker och konsistenser.

Var kan jag köpa mellerösterns godis i Sverige?

Du kan hitta mellerösterns godis i specialiserade mataffärer, orientaliska butiker och ibland även på marknader eller större matkedjor som har internationella avdelningar. Det finns också flera nätbutiker som säljer dessa delikatesser.

Är mellerösterns godis hälsosamt?

Mellerösterns godis använder ofta naturliga ingredienser som honung, nötter och frukt. De kan vara ett hälsosammare alternativ jämfört med vissa moderna godissorter, men bör ändå ätas med måtta på grund av deras sockerinnehåll.

Kan jag göra mellerösterns godis hemma?

Ja, du kan absolut göra mellerösterns godis hemma. Recept på baklava, lokum och halva är tillgängliga och kan följas med rätt ingredienser och utrustning. Det kräver lite tålamod och noggrannhet, men resultatet är ofta väl värt ansträngningen.