När går man bus eller godis?

När går man bus eller godis? illustration

Halloweenfirandet har på senare år blivit alltmer populärt i Sverige, och med det har traditionen att gå ”bus eller godis” blivit en återkommande aktivitet för barn och ungdomar. Begreppet har sitt ursprung i den engelsktalande världen där frasen ”trick or treat” används. Det är en kväll när barn klär ut sig och går från dörr till dörr i sitt grannskap för att be om godis. Men när är det egentligen lämpligt att gå bus eller godis i Sverige? Denna tradition är fortfarande relativt ny här, och det kan vara svårt att veta de oskrivna reglerna. I den här artikeln ska vi utforska när och hur man firar denna skojiga och lite spöklika tradition i vårt avlånga land.

Ursprunget till bus eller godis

För att förstå när man bör gå bus eller godis, kan det vara hjälpsamt att känna till dess ursprung. Traditionen med att gå bus eller godis under Halloween har sina rötter i de gamla keltiska festligheterna som markerade sommarens slut och skörden, vilket idag känns igen som Allhelgona. Det var en tid då det ansågs att gränsen mellan den levande världen och de döda var som tunnast. Halloween och dess traditioner spreds till Nordamerika genom irländska och skotska invandrare på 1800-talet. Det var där som den moderna versionen av bus eller godis utvecklades, och som sedan exporterades tillbaka till Europa och andra delar av världen. I Sverige tog traditionen ordentlig fart i början av 2000-talet, och idag är det många barn som ser fram emot att få klä ut sig och samla godis varje år.

Tidpunkten för bus eller godis

När det gäller tidpunkten för bus eller godis finns det ingen exakt dag som alla följer i Sverige, vilket kan ställa till med viss förvirring. Vanligtvis infaller Halloween den 31 oktober, och det är kring den tiden som de flesta barnen går bus eller godis. I en del grannskap kan föräldrar och grannar komma överens om en specifik dag nära Halloween, vanligtvis en av helgdagarna, så att barnen kan gå runt när de flesta är hemma. Det är också inte ovanligt att man här i Sverige ser att bus eller godis sker den fredag eller lördag som ligger närmast Halloween, för att göra det mer praktiskt. Ett annat alternativ som har blivit allt vanligare i Sverige är att ideella föreningar, skolor eller andra samhällsorganisationer arrangerar speciella Halloween-evenemang där barn kan gå bus eller godis på ett organiserat och säkert sätt. Dessa evenemang kan infalla såväl före som efter den 31 oktober.

Kläderna och förberedelserna för bus eller godis

Det är inte bara tidpunkten som är viktig, utan också förberedelsen för bus eller godis. Utklädnad är en central del av firandet och det är vanligt att barnen klär ut sig till spöken, häxor, monster och andra läskiga figurer. Men det är inte bara de klassiska Halloween-kostymerna som gäller – i takt med att traditionen vuxit har även en mängd andra fantasifulla utklädnader blivit populära. För att vara redo för bus eller godis är det också viktigt att barnen har något att samla sitt godis i. En vanlig syn är de små pumpaformade hinkarna, men även andra påsar och kassar fungerar utmärkt. För att skapa en säkrare miljö för barnen är det viktigt att påminna om säkerheten: att de går i grupper, håller sig till välbelysta områden, och att de har någon form av reflexer eller lampor med sig för att synas i mörkret.

Den sociala etiketten

Det finns också en social etikett kring bus eller godis som är värd att nämna. Det är en överenskommelse bland grannar att den som vill att barn ska komma och knacka på deras dörr ska signalera detta tydligt – ofta genom att dekorera utsidan av sitt hus eller lämna en lampa tänd utanför dörren. Om ett hus är mörkt och utan dekorationer är det en tydlig signal till barnen att inte gå dit och fråga efter godis. Bus eller godis är också en ömsesidig uppgörelse; barnen visar upp sina kostymer och i utbyte får de godis. ”Buset”, som enligt den ursprungliga traditionen skulle vara ett oskyldigt spratt om godis inte utdelas, har sällan en plats i det svenska firandet, och något sådant bör självklart aldrig vara skadligt eller förstöra någons egendom. Att delta i bus eller godis är ett spännande och roligt sätt för barnen att fira Halloween och skapa minnen. Genom att följa dessa oskrivna regler kan alla ha en glad och härlig Halloween. Så när barnen klär på sig sina kappor, ansiktsmålningar och häxhattar, är det dags att fira högtiden med gemenskap, skratt, och naturligtvis, massor av godis!

Vanliga frågor

Vilken dag går man traditionellt bus eller godis i Sverige?

Traditionellt sett går barn i Sverige bus eller godis på eller runt den 31 oktober, som är Halloween. Om den 31:e inte infaller på en helg kan många välja att gå bus eller godis den helgen som ligger närmast i tid.

Hur vet jag vilka hus som deltar i bus eller godis?

De hus som deltar i bus eller godis markerar ofta detta genom att dekorera entrén eller genom att ha en tänd lampa vid dörren. Om ett hus är mörkt och utan dekorationer bör man inte knacka på där.

Finns det speciella regler för utklädnad?

I Sverige är det vanligt att barnen klär ut sig i olika kostymer – det kan vara allt från traditionella spöken och häxor till superhjältar eller fantasifigurer. Det finns inga strikta regler, men det är trevligt att anpassa utklädnaden så att den passar för en vänlig och skojig upplevelse.

Hur planerar jag bus eller godis för mitt barn på ett säkert sätt?

För att planera en säker bus-eller-godis-upplevelse för ditt barn, se till att de alltid går i grupp, följer trafikregler, använder reflexer eller lyktor under mörkare timmar, och bara besöker hus där det är uppenbart att de är välkomna att göra så.

Är det okej att ge något annat än godis, som leksaker eller frukt?

Ja, många väljer att ge bort små leksaker, klistermärken eller frukt som ett alternativ till godis. Det är en trevlig gest och kan vara ett uppskattat alternativ för barn med allergier eller för föräldrar som föredrar att deras barn inte äter för mycket sötsaker.

Kan jag låta mitt barn gå bus eller godis själva?

Det beror på barnets ålder och mognad. Generellt rekommenderas det att yngre barn alltid är i sällskap med en vuxen. Om ditt barn är äldre och du känner dig trygg med deras förmåga att ta hand om sig själva och följa säkerhetsregler, kan det vara lämpligt att de går själva eller med vänner.