Halloween godis

Halloween godis illustration

Halloween är en högtid som firas årligen den 31 oktober. Även om traditionen ursprungligen kommer från de gamla keltiska festligheterna kring skördefestivalen Samhain, har Halloween utvecklats och blivit en lekfull högtid för barn och vuxna över hela världen. I Sverige har traditionen under de senaste decennierna etablerat sig som en festlig och spöklik säsong fylld av utklädnad, dekorationer och framför allt godis. För många barn är det praktiskt taget en licens att gå runt i grannskapet och samla så mycket godis som möjligt genom det välkända ”bus eller godis”. Men vilka typer av godis förknippas med Halloween och vad kan du göra för att göra ditt Halloween-godis extra speciellt? I denna artikel kommer vi att utforska olika teman och idéer för ett oförglömligt Halloween-godis.

Traditionella Halloween-godisar i Sverige

Här i Sverige är några av de mest typiska Halloween-godisarna de som kommer i orange och svarta förpackningar eller har en särskild spöklik form. Tänk på sötsaker som godispumpor, lakrits formade som svarta katter eller små maränger som ser ut som spöken. Även om choklad inte nödvändigtvis är limiterad till bara Halloween, finns det många chokladtillverkare som släpper särskilda Halloween-versioner av deras populära produkter, kanske till och med med inslag av pumpasmak eller andra kryddor som är typiska för hösten. Det finns också många traditionella svenska godisar som passar väldigt bra in i Halloween-temat utan några ändringar alls. Polkagrisar, kola och lakrits är redan favoriter i godisskålen och under Halloween kan man ta dessa traditioner ett steg vidare genom att kanske hitta varianter som kommer i särskilt läskiga former eller förpackningar.

Skapa egna Halloween-godisar

Ett annat roligt sätt att njuta av Halloween är att skapa dina egna godisar. Detta kan vara en rolig aktivitet att göra tillsammans med familjen och kan omvandla traditionella bakverk till spökliga mästerverk. Till exempel kan du göra små chokladbollar och sedan dekorera dem till att likna ögon genom att använda strössel och godis som dekorationer. Ett annat omtyckt bakverk är spindelnätskakor, där man använder glasyr för att rita ett nät på över ytan av en chokladkaka. Knäck är ett annat traditionellt svenskt godis som man kan piffa till för Halloween. Du kan bland annat hälla den varma knäcksmeten i formar som ser ut som små monster eller spöken för att skapa en unik festlig touch. Inte bara är dessa smågodisar en fröjd för ögat, utan de ger också en hemtrevlig känsla som köpt godis inte kan matcha.

Ge ditt Halloween-godis en hälsosam twist

Medan Halloween traditionellt sett innebär att konsumera en hel del socker, är det möjligt att snedställa denna föreställning något genom att införa hälsosamma alternativ i godistillverkningen. Frukt och nötter kan exempelvis utgöra basen för många spännande och nyttigare godisalternativ. Skär ut små pumpor av apelsinskivor eller använd bananer halverade på längden som spöken. Ett tunt lager mörk choklad kan läggas till för söthet och mandlar kan användas för att skapa ansikten eller dekoration. Även mellanmålsbars kan omvandlas till fruktansvärda delikatesser med lite kreativitet. Genom att blanda ihop havre, nötter och mörk choklad och sedan skära dem i figurer som fladdermöss eller gravstenar får man en ganska nyttig men festlig godbit.

Presentera och förvara Halloween-godiset

För att höja feststämningen till Halloween kan presentationen av godiset spela en stor roll. Att använda små korgar formade som häxhattar eller pappersmuggar dekorerade som mumier för att förvara godiset är en charmig touch som kan få dina gäster eller familjemedlemmar att le. Glöm inte heller belysningen – att placera godis på ett bord med skum ljussättning kan skapa en spöklik och lockande atmosfär. Oavsett hur mycket godis du förbereder för Halloween, kan det vara smart att tänka på förvaring för att hålla godiset fräscht. Plastpåsar med zip-lock eller tättslutande behållare med Halloween-tema är både dekorativa och praktiska för att hålla ditt godis i bästa möjliga skick fram till den stora dagen. Halloween är en fest som ger möjligheter att vara kreativ med godistillverkning, både när det gäller smak och presentation. Oavsett om du föredrar det traditionellt söta eller söker efter hälsosammare alternativ finns det ingen brist på sätt att göra din Halloween oförglömlig. Med lite fantasi och förberedelser kan du skapa en minnesvärd och njutbar upplevelse för alla som deltar i ditt Halloween-firande.