’Baka med godisrester – Mumsiga recept’

'Baka med godisrester - Mumsiga recept' illustration

Har du en låda eller påse där hemma fylld med rester av godis från olika högtider som jul, påsk, eller Halloween? Många gånger blir dessa godisrester liggande till ingen nytta. Men vad sägs om att förvandla dem till något riktigt gott istället? Att baka med godisrester är inte bara ett fantastiskt sätt att minska matsvinn, men det ger också dina bakverk en helt unik och spännande twist. I den här artikeln kommer vi att dyka ned i mumsiga recept som gör att du aldrig mer kommer att se på dina godisrester på samma sätt igen.

Godisresternas magi i bakningen

Att baka med godisrester kan verka oväntat vid första anblicken, men det är faktiskt ett underbart sätt att återanvända och ge nytt liv åt godis som annars kanske skulle gå till spillo. Inte nog med att det är en kul kreativ utmaning, det kan också resultera i otroligt smakrika och intressanta bakverk. Tänk dig en kladdkaka med inslag av sega godisbjörnar, eller kanske en cookie med bitar av chokladgodis. Möjligheterna är oändliga. När du bakar med godis är det viktigt att tänka på balansen mellan sötma och textur. Vissa godisar, som kola eller choklad, smälter och blandas in i bakverket, medan andra, som hårda karameller eller sega geléer, behåller mer av sin form och ger en trevlig tuggmotstånd. Experiment är nyckeln, och det kan vara kul att testa sig fram med olika kombinationer.

Chokladbollsdelikatessen med twist

En svensk favorit är chokladbollen, och den traditionella receptet ger utmärkt utrymme för variation med godisrester. Här är en version som ger dina vanliga chokladbollar en godisfylld överraskning. Du behöver:- 100g smör- 1 dl socker- 3 dl havregryn- 2 msk kakao- 1 tsk vaniljsocker- 3 msk kallt kaffe- Godisrester som chokladbitar, karameller eller knäckGör så här: Börja med att röra ihop smör och socker till en jämn smet. Tillsätt sedan de torra ingredienserna, följt av kaffet, och arbeta ihop till en fast smet. Hacka ditt valda godis i mindre bitar och blanda in i smeten. Forma till bollar och rulla dem i pärlsocker, kokosflingor, eller krossade godisbitar för extra crunch. Låt chokladbollarna stelna i kylskåpet innan servering.

Kladdkaka med godisöverraskning

Kladdkaka är en annan svensk klassiker som enkelt kan anpassas för att inkludera godisrester. Följande recept kombinerar den kladdiga, chokladiga basen med en söt överraskning inuti. Du behöver:- 100g smör- 2 ägg- 2 dl socker- 1 dl vetemjöl- 3 msk kakao- 1 tsk vaniljsocker- En näve godisrester, t. ex. chokladpraliner eller mjuka karamellerGör så här:Förvärm ugnen till 175 grader Celsius. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Sikta sedan i de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten. Tillsätt det smälta smöret och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter. Tryck ned dina godisbitar jämnt fördelat över smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Kakan ska vara väl gräddad på kanterna men fortfarande kladdig i mitten. Låt svalna innan servering.

Cupcakes som får det att vattnas i munnen

Cupcakes är en mångsidig favorit som lätt kan anpassas för att innehålla en rad olika smaker – inklusive godis. Dessa cupcakes med godisfyllning kommer garanterat att bli en hit vid nästa kalas. Du behöver:- 100g smör- 2 dl socker- 2 ägg- 3 dl vetemjöl- 2 tsk bakpulver- 1 dl mjölk- Godisrester som sega råttor, chokladbitar eller geléhallonGör så här:Börja med att vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och fortsätt att vispa. Blanda de torra ingredienserna separat och vänd sedan ner dem i smörblandningen växelvis med mjölken. Fördela smeten i muffinsformar, fyll till 2/3. Tryck sedan försiktigt ned ett eller flera bitar godis i mitten på varje muffin. Grädda i 175 grader Celsius i cirka 15-20 minuter. Låt svalna och dekorera sedan med glasyr eller frosting för extra festlighet.

Vanliga frågor

Kan jag använda vilket godis som helst för att baka?
Ja, de flesta sorters godis kan användas i bakning. Det är dock viktigt att tänka på hur godiset kommer att bete sig under bakningen – vissa smälter, medan andra behåller sin form. Det kan vara bra att hacka större godisbitar i mindre bitar innan du blandar in dem i smeten.

Behöver jag justera sockermängden i receptet om jag använder mycket sött godis?
Det kan vara en god idé att minska på mängden socker i receptet om du använder mycket sött godis. Hur mycket du ska minska beror på hur mycket godis du lägger till och hur sött det är. Anpassa efter smak.

Kan jag frysa bakverk med godis i?
Ja, de flesta bakverk med godis i går utmärkt att frysa. Se dock till att låta bakverket svalna helt innan du fryser in det, och förvara det i en lufttät förpackning för att bevara smak och konsistens.

Är det säkert att baka med godis som innehåller gelatin?
Ja, det är säkert att baka med godis som innehåller gelatin. Gelatingodisar kan dock tappa lite av sin struktur när de värms upp, så förvänta dig en annan konsistens i det färdiga bakverket jämfört med hur godiset var innan bakning.

Hur länge håller bakverk med godisinblandning?
Hållbarheten för bakverk med godis beror på flera faktorer, som typ av bakverk och hur det förvaras. Generellt sett håller kakor och cupcakes sig bra i några dagar om de förvaras i en lufttät behållare. Kladdkakor och andra fuktiga bakverk kan hålla något längre om de förvaras i kylskåp.